40 Formules in Nederland

40 formules

In Nederland zijn gemiddeld ca. 40 garageformules actief. Variërend met een ledental van 5 tot boven 400 aangesloten bedrijven. De oudste formules dateren uit de negentiger jaren, de meerderheid is minder dan 10 jaar actief. De eigendom van deze formules verschilt. Een aantal is zelfstandig of eigendom van de aangesloten bedrijven. Een deel behoort toe aan onderdelenfabrikanten en een niet onaanzienlijk deel is opgericht door onderdelenleveranciers zelf. Op Formulekiezer.nl onderscheiden we de formules op hoofdlijnen als volgt:

  • Universele, vrij toegankelijke, formules
  • Samenwerkende merkspecialisten
  • Bandenspecialisten
  • Lease georiënteerde concepten
  • Overig

18 Universele, vrij toegankelijke, garage formules

Dit zijn garageformules die zich richten op het kunnen onderhouden van alle merken auto’s en daarbij – allen op hun eigen wijze – ondersteuning bieden aan de aangesloten autobedrijven. Die ondersteuning varieert van het bieden van training en informatiesystemen, het leveren van ondersteunende producten en diensten zoals pechhulpservice en verzekeringen tot aan actieve landelijk en/of lokale marktbewerking. De focus hierbij ligt doorgaans op de particuliere autobezitters, een aantal formules hebben echter ook SLA’s met leasemaatschappijen afgesloten. Deze formules zijn doorgaans toegankelijk voor autobedrijven die zich committeren aan de uitgangspunten en verplichtingen, bijvoorbeeld in de vorm van afname van onderdelen, van de formule. Niet alle formules zijn toegankelijk voor dealerbedrijven. Veelal is lidmaatschap van BOVAG een vereiste. In een enkel geval wordt het Vaco lidmaatschap als een alternatief hiervoor geaccepteerd.

Volgens Formulekiezer.nl voldoen thans 18 garageformules aan deze uitgangspunten. Dat zijn dan ook de formules die zijn opgenomen in de kiesmodule. De overige formules benoemen we in de volgende paragrafen, doch zijn vanwege hun aard niet opgenomen in de kiesmodule zelf.

Samenwerkende merkspecialisten

Dat zijn formules die zijn ontstaan vanuit ex-dealers of van origine specialisten die een tegenwicht wilden bieden aan het merkgebonden kanaal. We zien dit fenomeen bij de Franse merken in de vorm van VSR (Renault) en PCA (Peugeot & Citroen). De VAG merkspecialisten hebben zich verenigd in Vovas. Checkstar dekt de Italiaanse merken af terwijl Cosis en Vetos meer oriëntaal zijn met Subaru en Toyota. Tot slot is MBSG de club die Mercedes-specialisten bijeen brengt. Overigens werken een zestal van deze formules, degenen die eigendom zijn ABC Automotive, onderling ook weer samen binnen het label topmerkspecialist.nl

Bandenspecialisten

De naam zegt het het al. Dit zijn concepten die hun focus op banden en aanverwante artikelen hebben. Bekende namen hierbij zijn Euromaster, First Stop, Uw Bandenspecialist en Autobandenpartner. Bij Formulekiezer.nl scharen we Premio en Profile Car & Tyreservice niet onder dit rijtje. Immers deze formules hebben enige jaren terug de switch gemaakt naar volledig onderhoud.

Lease georiënteerde concepten

Athlon en LeasePlan hebben servicecenters die deels worden gerund door zelfstandige bedrijven. Deze concepten zijn niet vrij toegankelijk voor bedrijven die hiervoor belangstelling zouden hebben. Daarom zijn deze niet in de kiesmodule opgenomen. Dat laatste geldt wel voor LeaseProf en, sinds 2021 ook voor, Lease Service Partner. Beiden zijn formules die uitsluitend het bewerken van de leasemarkt tot doel hebben. Die specifieke doelstelling maakt een lease georiënteerd concept ook geschikt om toe te voegen aan de reeds bestaande bedrijfsactiviteiten van een autobedrijf.

Overig

Dat zijn alle andere formules die ons land telt. Kwik-Fit is voor veel dealerbedrijven een bekende naam die op een aantal gebieden als concurrent wordt ervaren. Strikt genomen is het geen garageformule doch een bedrijf met een eigenaar en circa 175 vestigingen die zich bezig houden met autoservice. Zo zijn er ook een aantal bedrijven actief die eigendom zijn van dealergroepen. Denk in dit kader aan Drive-In, Service Only of De Garage. Een speler van recente datum in deze categorie is CarSelexy. Een concept dat zich geheel richt op de verkoop van occasions.